Η νέα έκδοση της Χριστιανικής Ηθικής του καθηγητή Γεωργίου Μαντζαρίδη


30.11.2015

Κυκλοφορεί η ανανεωμένη έκδοση της Χριστιανικής Ηθικής του Ομοτίμου Καθηγητού της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. κ. Γεωργίου Μαντζαρίδη σε 3 τόμους από τις εκδόσεις της Ι. Μ. Μ. Βατοπαιδίου.

Όπως σημειώνει στο προλογικό σημείωμα της παρούσας έκδοσης ο Σεβαστός Καθηγούμενος της Ι. Μ. Μ. Βατοπαιδίου Γέρων Εφραίμ, τὰ παραγγέλματα, οι εντολές του Θεού δεν είναι άρθρα νόμου ή ξερές ηθικές διατάξεις. Είναι λόγος του Θεού που διατυπώθηκε από τον σαρκωθέντα Θεό Λόγο. Η ηθική ζωή του Χριστιανού αναπτύσσεται με την τήρηση των θείων εντολών. Οι εντολὲς του Θεού εκφράζουν το τέλειο θέλημά Του, υποδηλώνουν την ανιδιοτελή εν Χριστώ ζωή, είναι άκτιστες ενέργειες του Θεού. Όπως γράφει ο άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής, «ο Χριστός είναι κρυμμένος μέσα στις εντολές Του». Συνεπώς η τήρηση των εντολών, η ηθική του Χριστού, μαρτυρεί θεοφάνεια. Υπάρχει δηλαδή μία άμεση σχέση μεταξύ ήθους και δόγματος. Αυτά μέσα στην Ορθοδοξία δεν διαχωρίζονται, αλλά συνιστούν δύο όψεις του ιδίου νομίσματος.

Η επί τριακονταπενταετία και πλέον διδασκαλία του καθηγητού κ. Γεωργίου Μαντζαρίδη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, όπως και σε άλλα Πανεπιστήμια, του μαθήματος της Χριστιανικής Ηθικής, ο πόνος του για τον σύγχρονο άνθρωπο με τα πολλαπλά ηθικά προβλήματα και διλήμματα, αλλά και η εμπειρική κατοχύρωση των γραφομένων του με Πατέρες της Εκκλησίας και σύγχρονους χαρισματούχους Γέροντες αποτελούν εχέγγυα αυθεντικής συγγραφής του μνημειώδους αυτού έργου.

Exofila-Hthikis

 

Τόμος Α΄: Εισαγωγή – Γενικές Αρχές – Σύγχρονη Προβληματική

Διαστάσεις:  17×24  εκ.

Σελίδες:  330

Βιβλιοδεσία: Χαρτόδετη – Πανόδετη

ISBN:  978-960-7735-82-9

Τόμος Β΄: Άνθρωπος και Θεός – Άνθρωπος και συνάνθρωπος – Υπαρξιακές και βιοηθικές θέσεις και προοπτικές

Διαστάσεις:  17×24  εκ.

Σελίδες:  797

Βιβλιοδεσία: Χαρτόδετη – Πανόδετη

ISBN:  978-960-7735-88-1

Τόμος Γ΄: Κείμενα Πατερικής Ηθικής

Διαστάσεις:  17×24  εκ.

Σελίδες:  448

Βιβλιοδεσία: Χαρτόδετη – Πανόδετη

ISBN:  978-960-7735-91-1

ISBN SET: 978-960-7735-83-6

Έκδοση: Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, Άγιον Όρος 2015

Παραγγελίες: pek@vatopedi.gr