«Ματθαίος Βατοπαιδινός: Βιογραφία, Εργογραφία, Μουσικολογικά Σχόλια»


11.12.2019

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της μουσικολογικής επιστημονικής εσπερίδας με θέμα Ματθαίος Βατοπαιδινός: Βιογραφία, Εργογραφία, Μουσικολογική Σχόλια, ενταγμένη στη μουσική εκδήλωση με τον ευρύτερο τίτλο: Μοναχός Ματθαίος Βατοπαιδινός (1774-1849) 170 χρόνια από τη κοίμηση του τα οποία λαμβάνουν χώρα στο θέατρο Παλλάς επί της Βουκουρεστίου.

Την αυλαία των εργασιών άνοιξε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μέγιστης Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντας Εφραίμ και ακολούθησαν οι μουσικολογικές εισηγήσεις. Το λόγο πρώτος έλαβε ο Αχιλλέας Χαλδαιακης, Καθηγητής Μουσικολογίας και Ψαλτικής, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Ματθαίος Βατοπαιδινος, (1774-1849): ο εν μουσικοίς παρρησιαστικος».

Στο δεύτερο μέρος θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα αφιερωμένο στα μελοποιήματα του Ματθαίου Βατοπαιδινού με ερμηνείες καταξιωμένους Πρωτοψάλτες και βυζαντινούς χορούς.

Την επιστημονική εσπερίδα συντονίζει ο Κωνσταντίνος Ντίνας, Καθηγητής Γλωσσολογίας και Πρωτοψάλτης.

Παρόντες στην Εσπερίδα είναι ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιεροψαλτών Κωνσταντίνος Πολίτης, οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι:Εμμανουήλ Γιαννόπουλος, Μπαλαγιώργος Δημήτριος, Γρηγόριος Αναστασίου Μιχαήλ Στρουμπάκης, Οφικιάλιοι Πρωτοψάλτες, μεταξύ των οποίων Θεόδωρος Βασιλικός, Φώτης Κετσετζής, Γεώργιος Ρεμούνδος, Γιώργος Δεμελής, οι εκλεκτοί Πρωτοψάλτες: Άκης Λιλιόπουλος, Δημήτρης Γαλάνης, Ιωάννης Χασανίδης, Μιχαήλ Ζάμπας, Ανδρέας Ιωακείμ, Κωνσταντίνος Σιάχος, πολλοί κληρικοί, ιεροψάλτες και φιλόμουσοι και κυρίως φοιτητές και σπουδαστές της ψαλτικής τέχνης.

Δεύτερος ομιλητής ήταν ο Γεώργιος Κωνσταντίνου, δε. Τμήματος Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου, «Ματθαίος Βατοπαιδινος: Μεταξύ παλαιάς και νέας μεθόδου. Ένας πολύτιμος οδηγός Ψαλτικής» και τελευταίος ομιλητής ο Κωνσταντίνος Λαναράς, Μsc Μουσικολογίας, ο οποίος εισηγήθηκε το θέμα: «Δοξαστάριο Αποστίχων,-Πανηγυρική: η μελοποιητική δεινότητα του Ματθαίου Βατοπαιδινού».