Η κάρα του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου
11.05.2011
Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος Αρχιεπ. Κων/πολεως (25/11)
Ο αγιος Γρηγόριος καταγόταν από την πόλη της Καππαδοκίας Νατιαντό. Οι γονείς του ονομάζονταν Γρηγόριος και Νόννα. Μάλιστα ο πατέρας του εξαιτίας της αρετής του προχειρίστηκε σε επίσκοπο της πόλεως Νατιαντού και πέθανε οσιακά.
Σπούδασε στην Αθήνα τα μαθήματα της θύραθεν παιδείας μαζί με τον άλλο μεγάλο άγιο της Εκκλησίας μας, τον Μέγα Βασίλειο.
Αφού τελείωσε τις σπουδές του, επέστρεψε στην πατρίδα του, και στην συνέχεια έζησε για λίγο καιρό την ησυχαστική και ερημική ζωή μαζί με τον Μ. Βασίλειο σε κάποιο μέρος του Πόντου.
Μετά από επίμονη προτροπή του αχώριστου φίλου του, που είχε ήδη αναλάβει την διαποίμανση της Μητροπόλεως Καισαρείας δέχεται και χειροτονείται Επίσκοπος, αν και ήταν λάτρης της ησυχίας και της απερίσπαστης “κοινωνίας” με τον Θεό, εξαιτίας της εξαπλώσεως της αιρέσεως του Αρειανισμού.
Ακολούθως προσκαλείται στην Κων/πολη για να στηρίξει τους Ορθοδόξους που υπέφεραν πολλά από τους αιρετικούς, και εκεί μετά από προτροπή του Βασιλέως και του λαού ανεβαίνει στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο. Δεν θα παραμείνει όμως για πολύ εξαιτίας κάποιων σκανδάλων που παρουσιάστηκαν. Παραιτείται οικειοθελώς χάριν της ειρήνης της Εκκλησίας και αποσύρεται σε κάποιο ησυχαστήριο, κοντά στην γενέτειρά του, όπου και τελειώνει την ζωή του.
Ο άγιος Γρηγόριος ονομάστηκε κατ’ εξαίρεσιν Θεολόγος, επειδή διά της πράξεως δηλαδή της επιμελούς πρακτικής εφαρμογής των Θείων εντολών, ανέβηκε στην ακρότητα της θεωρίας και εξήγησε με υψηλά νοήματα αλλά και σαφήνεια τα δόγματα της πίστεώς μας.
Σε κάποιο μέρος της κάρας του αγίου υπάρχει ένα εμφανές σημάδι, το οποίο σύμφωνα με στοιχεία από τον βίο του προήλθε από κάποια ουλή που δημιουργήθηκε πάνω από τον οφθαλμό του μετά από κάποιο κτύπημα. Αυτό αποτελεί τεκμήριο της γνησιότητος του λειψάνου του θείου Πατρός.