Ιωάννης Κομνηνός


11.05.2011

Ο Ιωάννης Κομνηνός γεννήθηκε το 1658. Καταγόταν από την Ηράκλεια της Θράκης, αλλά μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη, όπου σπούδασε στην Πατριαρχική Ακαδημία.

Το 1680 εγκαταστάθηκε ως διδάσκαλος στο Ιάσιο, το οποίο εγκατέλειψε λίγο αργότερα για να συνεχίσει τις σπουδές του στην Ιταλία. Το 1694 επέστρεψε στο Βουκουρέστι, όπου διακρίθηκε ως λόγιος και ιατρός στην αυλή του ηγεμόνα της Βλαχίας. Το 1698 πραγματοποιεί την περιήγησή του στα Ιεροσόλυμα, στο Σινά και στο Αγιον Ορος.

Τις εντυπώσεις του από τον τελευταίο σταθμό του οδοιπορικού κατέγραψε στο περίφημο “Προσκυνητάριον του Αγίου Ορους”, το οποίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1701 και έκτοτε γνώρισε πολλές εκδόσεις.

Από τις περιγραφές των είκοσι αθωνιτικών μονών που περιλαμβάνει το έργο η εκτενέστερη είναι αυτή του Βατοπαιδίου. Ο συγγραφέας παραθέτει την ιστορία και τις παραδόσεις της Μονής, περιγράφει με πολύτιμες λεπτομέρειες τα κτίσματά της και αναφέρεται στα ιερά σεβάσματα και στα σκεύη που φυλάσσονται σε αυτήν.

Τα επόμενα χρόνια ο Κομνηνός κείρεται μοναχός με το όνομα Ιερόθεος, το 1705 αναφέρεται ως τιτουλάριος μητροπολίτης Σίδης και το 1711 ως μητροπολίτης Δρύστρας. Πέθανε στο Βουκουρέστι το 1719.