Παναγία η Παντάνασσα


11.05.2011

Η θαυματουργή αυτή εικόνα είναι φορητή του 17ου αι και βρίσκεται στο αριστερό προσκυνητάρι του βορειανατολικού κίονα του Καθολικού της Μονής Βατοπαιδίου. Σύμφωνα με αφηγήσεις συγχρόνων Γερόντων της Μονής, το πρώτο δείγμα ότι η εικόνα έχει ιδιαίτερη χάρη είναι το εξής γεγονός· Μια μέρα ένας νέος μπήκε στον ναό και πηγαίνοντας να προσκυνήσει την εικόνα, άστραψε ξαφνικά το πρόσωπο της Παναγίας και μια αόρατη δύναμη τον έριξε καταγής. Μόλις συνήλθε, εξομολογήθηκε με δάκρυα στους πατέρες ότι ζούσε μακρυά από τον Θεό και επιδιδόταν στην μαγεία.  Ετσι η θαυματουργική επέμβαση της Θεοτόκου έπεισε τον νέο να αλλάξει ζωή και να γίνει άνθρωπος θεοφοβούμενος.

«Παναγία η Παντάνασσα». Φορητή εικόνα του 17ου αιώνα

Η εικόνα αυτή έχει επίσης την ιδιότητα και την ειδική χάρη από τον Θεό να θεραπεύει την φοβερή ασθένεια του καρκίνου. Είναι γνωστές αναρίθμητες περιπτώσεις καρκινοπαθών που έχουν θεραπευθεί στις μέρες μας, μετά από παράκληση μπροστά στην Παναγία την Παντανάσσα.

Πολλά επίσης θαύματα γίνονται τα τελευταία χρόνια στην Μόσχα αφότου έχει μεταφερθεί εκεί αντίγραφο εικόνας της Παντανάσσης ιδιαίτερα γίνεται λόγος για θεραπείες παιδιών που νοσηλεύονται στο Παιδικό  Ογκολογικό Κέντρο της Μόσχας, όπου ευρίσκεται το αντίγραφο της θαυματουργού εικόνας.