Ο οσιομάρτυρας άγιος Διονύσιος


13.05.2011

(Μαρτύρησε την Καθαρά Δευτέρα του έτους 1822)

Το 1820 μάστιζε την Κρήτη πανώλη. Οι χριστιανοί της Κρήτης και η τοπική Εκκλησία, γνωρίζοντας ότι η Αγία Ζώνη της Θεοτόκου, που φυλάσσεται στην Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Ορους, έχει ειδική χάρη να διώκει τις λοιμώδεις ασθένειες, την προσκάλεσαν. Η Μονή Βατοπαιδίου με φιλάνθρωπα σπλάγχνα αποδέχθηκε την πρόσκληση. Ετσι, τον Ιούλιο μήνα του 1820, η Αγία Ζώνη, μαζί μ’ ένα τεμάχιο Τιμίου Ξύλου, μεταφέρθηκε προς αποσόβηση του λοιμού, συνοδευόμενη από Βατοπαιδινούς μοναχούς. Ενας απ’ αυτούς ήταν ο μοναχός Διονύσιος.

Περιέφεραν την Αγία Ζώνη και το Τίμιο Ξύλο σ’ όλη την Κρήτη και τελούσαν αγιασμούς από τον Αύγουστο του 1820 έως το Πάσχα του 1821.

Στο μεταξύ ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση. Οι Τούρκοι έκαναν σφαγές και λεηλασίες. Σκότωσαν και τρεις Βατοπαιδινούς πατέρες, τους Ιερομονάχους Αμβρόσιο και Νεόφυτο και τον μοναχό Μακάριο. Ο μοναχός Διονύσιος και οι άλλοι πατέρες που απέμειναν μαζί του κρύβονταν σε διάφορα μέρη, ώσπου τον Φεβρουάριο του 1822, βρήκαν την ευκαιρία και κρυφά επιβιβάστηκαν σ’ ένα καράβι, μαζί με την Αγία Ζώνη και το Τίμιο Ξύλο, για την επιστροφή στο Αγιον Ορος.

Στην πορεία ξέσπασε τρικυμία και το καράβι, που είχε στο μεταξύ πλησιάσει την Σαντορίνη, επέστρεψε πίσω και κατέληξε στο νησάκι Τία πάνω από το Ηράκλειο της Κρήτης. Οι Τούρκοι, καθώς το είδαν, μπήκαν μέσα και συνέλαβαν δύο μοναχούς, που συνόδευαν την Αγία Ζώνη και το Τίμιο Ξύλο, τον Διονύσιο και τον Δωρόθεο, τους έδεσαν και από την Τία τους πήγαν κτυπώντας τους στον Πασά στο Ηράκλειο. Τον μέν Δωρόθεο ο Πασάς τον χάρισε σ’ ένα Τούρκο αξιωματούχο τον δε Διονύσιο, αφού τον βίασαν να αρνηθεί την χριστιανική του πίστη και να γίνει Μουσουλμάνος και δεν συγκατατέθηκε, τον βασάνισαν πολύ, διαπερνώντας μάλιστα με πυρωμένη σούβλα τα τύμπανα των αυτιών του. Ηταν Σάββατο της Τυροφάγου. Ο μάρτυρας παρέμεινε σταθερός και ανυποχώρητος στην πίστη του. Τελικά, την Καθαρά Δευτέρα πρωί, για να τον αποτελειώσουν, τον οδήγησαν στην αγχόνη, αφού πρώτα είχε εξομολογηθεί και μεταλάβει τα Αχραντα Μυστήρια.

Η Αγία Ζώνη και το Τίμιο Ξύλο κατέληξαν τελικά στην Σαντορίνη, απ’ όπου, μετά παρέλευση δέκα χρόνων, το 1831, επέστρεψαν και πάλι στην Μονή Βατοπαιδίου.

Ο Αγιος Νεομάρτυρας Διονύσιος υπήρξε τέλειος μάρτυρας και ομολογητής. Κατατάγηκε στο αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, με Πατριαρχική και Συνοδική Πράξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την 11η Απριλίου του σωτήριου έτους 2000. Η μνήμη του τιμάται στις 31 Ιουλίου.