«Τὸν τοῦ Ἄθωνος θρέμμα φανέντα καὶ μοναστῶν καύχημα»


29.08.2022

Στην Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου εορτάσθηκε φέτος την 16 Αυγούστου (π.ε.), για τρίτη φορά μετά την επίσημη αναγραφή στο αγιολόγιο της Εκκλησίας από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός Ιωσήφ του Ησυχαστού.

Η Βατοπαιδινή Αδελφότητα, τιμά ιδιαίτερα την μνήμη του Οσίου Ιωσήφ του Ησυχαστού, καθώς προέρχεται από την ρίζα του Οσίου, αφού ο μακαριστός Γέρων Ιωσήφ Βατοπαιδινός υπήρξε μέλος της συνοδείας του οσίου Πατρός.

Από την παραμονή της εορτής, τελέσθηκε σύμφωνα με την εκκλησιαστική τάξη και την αγιορείτικη παράδοση Ιερά Αγρυπνία, ενώ οι εορτασμοί κορυφώθηκαν με την Ευχαριστιακή σύναξη προεξάρχοντος τουΣεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ.κ. Ιουστίνου,  πλαισιούμενος από τον Γέροντα Εφραίμ, Καθηγούμενο της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου, τον πρωτοσύγκελο της Ι.Μ. Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος Αρχιμανδρίτη Επιφάνιο Αρβανίτη, πατέρες τηςΜονής και άλλους ιερείς και ιερομονάχους αγιορείτες και προσκυνητές.

Τα αναλόγια πλαισίωσαν ο κ. Ιωάννης Χασσανίδης, πρωτοψάλτης της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης, Βατοπαιδινοί Πατέρες και ο εκ Ρουμανίας προερχόμενος Βυζαντινός χορός «Θρόνος», ενώ παρέστη και αντιπροσωπεία της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε η πανηγυρική Τράπεζα. Ο Γέρων Εφραίμ Βατοπαιδινός αναφέρθηκε στην αγιοκατάταξη του Οσίου, η οποία εξαγγέλθηκε από τον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη κατά την επίσκεψή του στο Άγιον Όρος, μία αγιοκατάξη που αποτελεί ευθύνη, κληρονομία και ευλογία για όσους προέρχονται από την πνευματική ρίζα του Οσίου Πατρός. Ο Γέροντας ανέφερε χαρακτηριστικά πως είχε την ευλογία να ακούσει για τον Όσιο από τους παλαιότερους και πρώτη φορά μέσα από τις επιστολές του, όπου είδε την λεπτομερή διδασκαλία ενός νηπτικού διδασκάλου για την νοερά προσευχή. Τέλος σημείωσε πως ο Όσιοςσυνέβαλε σημαντικά δια της διδασκαλίας του στην πνευματική αναγέννηση του Άθωνα. Μία διδασκαλία που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην υπακοή και στην ησυχία, και παρά το γεγονός ότι υπήρξε μεγάλος ησυχαστής, τόνισε ιδιαίτερα την υπακοή, καθώς η ακρίβεια της πρακτικής ζωής θα φέρει και το βίωμα της θεωρητικής ζωής.

Ο Μητροπολίτης κ. Ιουστίνος αναφέρθηκε την γνωριμία του με τον Όσιο στα 15 του έτη, μέσα από το βιβλίο Έκφρασις Mοναχικής Εμπειρίας, το οποίο του είχαν δωρίσει. Κατανοεί κάποιος, τόνισε ο Σεβασμιώτατος, μέσα από τις σελίδες του βιβλίου αυτού ότι σε αυτόν τον άνθρωπο εσκήνωσε το Πνεύμα το Άγιο, καθώς είδε τον σκληρό πνευματικό του αγώνα και τον χαρίτωσε. Ο Σεβασμιώτατος, προερχόμενος απότην πνευματική ρίζα του μακαριστού Μητροπολίτου Φλωρίνης κυρού Αυγουστίνου Καντιώτη, αναφέρθηκε στην κοινή καταγωγή του Οσίου με τον Μακαριστό Γέροντα Αυγοστίνο, καθώς και οι δύο κατάγονταν από το χωριό Λεύκες της Πάρου, καθώς και στην συνάντησή τους στο Άγιον Όρος. Τέλος απευθυνόμενος στους πατέρες ο Σεβμασιώτατος τόνισε το γεγονός πως προέρχονται από τέτοιες πνευματικές ρίζες, με τόσο σημαντική κληρονομιά, τους καθιστά υπεύθυνους στο να μιμηθούν τα όσα τους κληροδοτήθηκαν.