Αχιλλέας Γ. Χαλδαιάκης
15.12.2017
Ο Αχιλλέας Γ. Χαλδαιάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το έτος 1969. Σπούδασε Θεολογία και Μουσικολογία στην Αθήνα. Παρακολούθησε μεταπτυχιακά μαθήματα στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών [μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης με την εργασία: Ο γέρων Ιερόθεος (1762-1814). Η πολιτεία του κτίτορος της ιεράς μονής προφήτου Ηλιού Ύδρας και κριτική έκδοση του Βίου του (έκδοση: Αθήναι 2001, σσ. 616)] και αναγορεύθηκε διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών [διδακτορική διατριβή με θέμα: Ο πολυέλεος στην βυζαντινή και μεταβυζαντινὴ μελοποιία (έκδοση: Αθήναι 2003, σσ. 992)].
Υπηρετεί σήμερα στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών ως αναπληρωτής καθηγητής. Από το έτος 1992 [αρχικά ως επιστημονικός συνεργάτης (διδάσκων βάσει του Π.Δ. 407/80), στη συνέχεια δε ως λέκτωρ (από το έτος 1999) και ως επίκουρος καθηγητής (από το έτος 2004)∙ από το έτος 2008 μόνιμος επίκουρος καθηγητής], στο γνωστικό αντικείμενο της Βυζαντινής Μουσικολογίας.
Παράλληλα διατελεί: χοράρχης του χορού ψαλτών Οι μαΐστορες της ψαλτικής τέχνης· πρωτοψάλτης κεντρικού ναού των Αθηνών· γενικός γραμματέας του συνοδικού Ιδρύματος Βυζαντινής Μουσικολογίας· ιδρυτικό μέλος και διαχειριστής της αστικής μη κερδοσκοπικής Εταιρείας Ανατολής το περιήχημα· ιδρυτικό μέλος της αστικής μη κερδοσκοπικής Εταιρείας Η Αιγιναία και αρχισυντάκτης της ομώνυμης εξαμηνιαίας περιοδικής πολιτιστικής έκδοσης (της οποίας έχουν ήδη κυκλοφορηθεί δεκατέσσερα τεύχη)· επιστημονικός συνυπεύθυνος της κριτικής έκδοσης των Απάντων του αγίου Νεκταρίου (των οποίων έχουν ήδη εκδοθεί οι τρεις πρώτοι τόμοι)· μέλος λοιπών επιστημονικών σωματείων και καλλιτεχνικών συλλόγων.
Έχει δημοσιεύσει οκτώ αυτοτελή βιβλία και έχει επιμεληθεί της έκδοσης ισάριθμων συλλογικών τόμων (πρακτικών συνεδρίων, τιμητικών τόμων κ.λπ.). Δεκάδες άλλες μελέτες του έχουν καταχωρισθεί σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Συμμετέχει, επίσης, σε διεθνή μουσικολογικά και θεολογικά συνέδρια. Η ερευνητική του δραστηριότητα εστιάζεται στους γνωστικούς χώρους της βυζαντινής μουσικολογίας, μουσικής λαογραφίας, χριστιανικής λατρείας, αγιολογίας και υμνολογίας.