Κωστής Κοκκινόφτας
15.12.2017
Ο ερευνητής και συνεχιστής της παράδοσης .
Η παρουσία του στα Κυπριακά Γράμματα είναι ελπιδοφόρα και ουσιαστική. Κομίζει συνεχώς νέα ερευνητικά ευρήματα και φωτίζει με ιδιαίτερα λεπτομερειακή καταγραφή, άγνωστες μορφές του δέκατου έννατου και εικοστού αιώνα της Κύπρου.
Από τα χωριά της Μαραθάσας και τα μοναστήρια της περιοχής, μέχρι την Ιερά Μονή Κύκκου, το Σταυροβούνι, τη Μονή του Αποστόλου Βαρνάβα. Από τους εξ Ελλάδος δασκάλους και καθηγητές που φωτίζουν την Κύπρο των πρώτων ετών της Αγγλοκρατίας, μέχρι το Διονύσιο Κυκκώτη και τον μάρτυρα παπά-Χαράλαμπο τον εκ Λουρουτζίνας η γραφίδα του εικονογραφεί περίτεχνα.
Η παρουσία του, ως ερευνητή του Κέντρου Ερευνών της Ιεράς Μονής Κύκκου, είναι εκδοτικά γόνιμη και αποτελεί μια συνέχεια στην παράδοση των Κυπρίων σοβαρών ερευνητών κυπρολογικών θεμάτων του εικοστού αιώνα. Ο σημαντικότερος διάδοχος των επιφανών αυτών ερευνητών, αφού κατά τεκμήριο τον χαρακτηρίζει ερευνητικό πάθος μεθοδικότητα, εργατικότητα σπάνια, και τόλμη αξιοσημείωτη.
Κορυφαία στιγμή της συγγραφικής του πορείας η πολυσέλιδη ερευνητική εργασία για το Διονύσιο Κυκκώτη τον μετέπειπα Μητροπολίτη Μαρεώτιδος. Στη δίτομη αυτή εργασία για το Διονύσιο Κυκκώτη φωτίζεται η ηγετική αυτή μορφή της εξέγερσης των Οκτωβριανών ο εξόριστος αυτός ηγέτης και μετέπειτα κορυφαίος λόγιος, θεολόγος και κληρικός του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.
Συγκινητική είναι επίσης η πρόσφατη ερευνητική του εργασία για το Μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα και τους μοναχούς του κατά τον εικοστό αιώνα.
Μια άλλη εικοσαετία ερευνών και συγγραφικής εργασίας είναι αρκετή για να τοποθετήσει τον Κωστή Κοκκινόφτα στην ακολουθία των επιφανών ιστορικών και κοινωνικών ερευνητών του νησιού. Πλάι στον Κυριάκο Χατζηιωάννου, τον Κώστα Κύρρη, τον Κωνσταντίνο Σπυριδάκη, το Χρύσανθο Κυπριανού και τους άλλους χαλκέντερους ερευνητές του εικοστού αιώνα.