Το Ηλιακό Πάρκο: πηγή ενέργειας για τις λειτουργικές ανάγκες της Μονής


10.10.2020

Πιο «πράσινη» είναι πλέον η Μονή Βατοπαιδίου καθώς το τελευταίο διάστημα έχει αισίως στραφεί σε μια λιγότερο ρυπογόνα λύση για τις ενεργειακές της ανάγκες, με ένα υβριδικό έργο. Στόχος του έργου είναι να μειωθεί αισθητά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα τη Μονής που μέχρι πρότινος κατανάλωνε περίπου 450.000 λίτρα πετρελαίου ετησίως.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι η Αυτόνομη Μοναστική Πολιτεία του Αγίου Όρους συνολικά δεν τροφοδοτείται από το διασυνδεδεμένο σύστημα, καθιστώντας τη χερσόνησο του Άθω, ένα ακόμη απομονωμένο ενεργειακό σύστημα. Ο στόχος φαίνεται να επιτυγχάνεται και με το παραπάνω καθότι, σύμφωνα με τις μετρήσεις, η ημερήσια κατανάλωση πετρελαίου έχει πέσει κάτω από το μισό με 12 ώρες «καθαρής» ενέργειας κάθε μέρα αλλά και με ένα πιο αξιόπιστο σύστημα ηλεκτροδότησης, χωρίς διακοπές και αυξομειώσεις τάσης.

Το μοναστήρι έχει αποκτήσει ένα πρωτοποριακό υβριδικό μικρο-δίκτυο το οποίο περιλαμβάνει φωτοβολταϊκά ισχύος 462 kW για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, 6 συστοιχίες μπαταριών ιόντων λιθίου με αθροιστική χωρητικότητα αποθήκευσης 553,8 kWh συνεχούς ρεύματος, 4 γεννήτριες ντίζελ, μετασχηματιστές καθώς και μία γραμμή μεταφοράς 20 kV, μήκους 2 χλμ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αυτό που έπεται είναι η αναβάθμιση της δυνατότητας ανάκτησης του πλεονάσματος ενέργειας και η επέκταση των υποδομών του μικρο-δικτύου στις οποίες θα προστεθεί μία μονάδα βιομάζας -η οποία θα τροφοδοτείται από οργανική ύλη που θα ανακτάται από τα δάση της περιοχής-, περισσότεροι ηλιακοί συλλέκτες και μπαταρίες, δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για την πλήρη κάλυψη των αναγκών της Μονής -και άρα μηδενισμό της χρήσης ορυκτών καυσίμων- που την προηγούμενη χρονιά άγγιξαν τις 1,45 GWh.