Ποιοί είναι οι πρακτικότεροι τρόποι, που οδη­γούν στην ταπείνωση;


14.12.2014

goneis-paidia3

 

Είναι γνωστό ότι κατά τους φυσικούς νόμους και κανόνες τα παιδιά μοιάζουν με τους γονείς τους. Έτσι και εμείς, ως χριστιανοί, αφού πήραμε και την ονομασία από τη ρίζα -τον Πατέρα μας-, πρέπει να αποκτήσουμε και το χαρακτήρα του. Όπως ο ίδιος μας δήλωσε, είναι «πράος και ταπει­νός τη καρδία» (Ματθ. 11,29). Όποιος λοιπόν αρνείται το χαρακτήρα, πρέπει να αρνηθεί και την ο­νομασία και νομίζω ότι κανένας πιστός δεν θα το δε­χθεί αυτό. Να το ουσιαστικό στοιχείο που μας ανα­γκάζει να είμαστε ταπεινοί!

Στο βάπτισμα υποσχεθήκαμε την απόλυτη υπακοή στο θείο θέλημα και ουδέποτε το κατορθώ­σαμε. Ως εκ τούτου βρισκόμαστε πάντοτε ένοχοι και παραβάτες. Πόσες φορές αποφασίσαμε τη μετά­νοια και την αυταπάρνηση και ουδέποτε τις εφαρ­μόσαμε, για το μικρό κόπο της πρακτικής εφαρ­μογής, αλλ’ απεναντίας προσθέτουμε σφάλματα στα σφάλματα, από την επίδραση του διεστραμμέ­νου περιβάλλοντος; Από την άλλη μεριά, πόσες φο­ρές είδαμε πρότυπα καθαρού και χριστιανικού βίου, που για μας ήταν έλεγχος και που μας ώθησαν σε διόρθωση, αλλά πάλι παραμείναμε ασυγκίνητοι;

Όλα αυτά, αλλά και η συνείδηση, που δεν παύ­ει να ελέγχει, δεν πείθουν ότι μας χαρακτηρίζουν πραγματικά οι συνεχείς παραβάσεις και η ευτέλεια και άρα είμαστε πρακτικά άθλιοι και ταπεινοί; Λίγη προσοχή στην αναστροφή μας, μας αποδεικνύει πόσο είμαστε ταπεινωμένοι, προδότες και αρνητές.

 

(Γέροντος Ιωσήφ Βατοπαιδινού, Συζητήσεις στον Άθωνα, Ψυχωφελή Βατοπαιδινά 13, σ. 128-129)