Ανακομιδή και μετακομιδή λειψάνων Αγίου Μαξίμου του Βατοπαιδινού (μέρος 4ο)
17.05.2011
Η Μετακομιδή των Λειψάνων του Αγίου Μαξίμου του Γραικού από τη Ρωσσία στην Ελλάδα
1. Οι τελετές στη Ρωσσία.
Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους Αρχιμανδρίτης κ. Εφραίμ, με ικανούς βοηθούς από τη συνοδεία του, οργάνωσε και πραγματοποίησε με την πιο λαμπρή και πανηγυρική διαδικασία τη μετακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Μαξίμου του Γραικού από τη Μόσχα στην Ελλάδα.
Συνδύασε με σεμνότητα, διακριτικότητα και με επαινετή επιμέλεια τη μετακομιδή εν συνδυασμώ και με άλλες θρησκευτικές εκδηλώσεις και ενέργειες, μεταξύ των οποίων κορυφαία ήταν η δωρεά εκ μέρους του Βατοπαιδίου μεγάλης σε μέγεθος εικόνας της Παναγίας της Παντανάσσης στη Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Νοβοσπάσκι) της Μόσχας, και η πρώτη επίσημη εντός της Ρωσσίας μεταφορά των ιερών λειψάνων του Αγίου Μαξίμου του Γραικού για προσκύνηση από τους κατοίκους της μεγάλης ρωσσικής πόλεως Τολιάτι. Τον Γέροντα Εφραίμ συνόδευαν στη Ρωσσία οι Βατοπαιδινοί πατέρες Νήφων και Τιμόθεος.
Κατά την 19η Ιουλίου 1997, ημέρα αναχωρήσεως μιας μεγάλης και λίαν τιμητικής ομάδος για τον Μάξιμο Γραικό, με στρατιωτικό αεροπλάνο C130, η οποία περιελάμβανε Έλληνες βουλευτές τους κ.κ. Εμμανουήλ Μπετενιώτη, Δημήτριο Άλαμπάνο, Χρήστο Κηπουρό, Ανέστη Σαατσόγλου και Ιωάννη Καρακώστα, τον πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα Χαράλαμπο Χριστόφορου, τον Μητροπολίτη Άρτης κ.κ. Ιγνάτιο Δ΄ μετά της συνοδείας του εξ ενός αρχιμανδρίτου και ενός ιερέως, τον Μητροπολίτη Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου κ.κ. Άνθιμο και ένα Ιερέα, τον Μητροπολίτη Αργολίδος κ.κ. Ιάκωβο μετά της συνοδείας του εκ δύο ιερέων, τον Κωνσταντίνο Α. Τσιλιγιάννη ως ερευνητή, μελετητή και συγγραφέα της ζωής και του έργου του Μαξίμου του Γραικού και άλλους επιστήμονες, τους κ.κ. Παναγιώτη Αγγελόπουλο, Γεώργιο Λυμπέρη κ.ά. και τη μεγάλη βυζαντινή χορωδία ιεροψαλτών των Αθηνών υπό τη διεύθυνση του κ. Λυκούργου Αγγελόπουλου και πρωτοψάλτες τον Κωνσταντίνο Αγγελίδη και Γεώργιο Κωνσταντίνου.
Παράλληλα, με άλλο αεροπλάνο της πολιτικής αεροπορίας ταξίδεψαν εκατό περίπου πιστοί από την Ελλάδα και την Κύπρο. Ήταν πραγματικά μία αντάξια παρουσία της Ελλάδος[21], στην τιμητική μετακομιδή των Αγίων λειψάνων του Μαξίμου του Γραικού.
Στο αεροδρόμιο Seremetievo της Μόσχας ανέμενε την αποστολή η πρώτη έκπληξη. Ο Ρώσσος επίσκοπος Αλέξιος, ως Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως, μαζί με πενήντα ιερείς και διάκους, με τα λαμπρότατα άμφια τους ύπεδέχθησαν την εικόνα της Παναγίας Παντανάσσης και όλους τους επισήμους, ψέλνοντας και θυμιατίζοντας. Ξεσηκώθηκε κυριολεκτικά ολόκληρο το αεροδρόμιο. Έτρεξαν πάρα πολλοί Ρώσσοι πιστοί και προσεκύνησαν και ασπάσθηκαν την εικόνα, την οποία στη συνέχεια οι Ρώσσοι ιερείς την μετέφεραν σ΄ ένα πολυτελέστατο αυτοκίνητο και η αποστολή αναχώρησε με τιμητική πομπή, αποτελούμενη από πολλά ιδιωτικά αυτοκίνητα πρεσβειών, ιδρυμάτων, οργανισμών και οικονομικών μονάδων και καθοδηγούμενη από αστυνομικά αυτοκίνητα, με πορεία διά μέσου της αρχοντικής πόλης Μόσχας, προς την Ιεράς Μονή Μεταμορφώσεως.
Έγινε δέηση και εσπερινός στο καθολικό της Μονής με λαμπρή τελετουργία, όπου έψελναν δυο χορωδίες, η ρωσσική και η δική μας. Έγιναν ομιλίες και αντηλλάγησαν δώρα, μετά φυσικά από το μεγάλο δώρο που προσέφερε η Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους στη Μονή Μεταμορφώσεως της Μόσχας, και συγκεκριμένα τη μεγάλη και θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Παντανάσσης της Μονής Βατοπαιδίου. Η προσκυνηματική αποστολή πήγε στο Μοναστήρι του Δανιήλ, όπου κατέλυσε στο πολυτελέστατο ξενοδοχείο του, το Danilovski Hotel.
- Κατά τη λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αναλήψεως στο Ζαγκόρσκ, για την προσκύνηση των ιερών λειψάνων και της Ιεράς Κάρας του Αγίου Μαξλιμου του Γραικού, χοροστάτησαν πολλοί Ρώσσοι Αρχιερείς και τρεις Έλληνες Μητροπολίτες.
Η επόμενη μέρα ήταν αφιερωμένη στον Μάξιμο Γραικό. Η αποστολή αναχώρησε για το Ζαγκόρσκ, 80 χλμ. έξω από τη Μόσχα, και συγκεκριμένα στο μεγάλο Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος, στη Λαύρα του Αγίου Σεργίου, όπου στον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου υπήρχε η χρυσοποίκιλτη μεγάλη λάρνακα των ιερών λειψάνων του Αγίου Μαξίμου του Γραικού και στον απέναντι ναό του Αγίου Πνεύματος ο τάφος του. Εκεί οι Ρώσσοι και οι Έλληνες Μητροπολίτες με περίλαμπρα χρυσοκεντημένα άμφια, με έναν μεγάλο αριθμό ιερέων και διάκων, με δυο χορωδίες (ρωσσική και ελληνική) και με ένα μεγάλο πλήθος Ελλήνων και κυρίως Ρώσσων πιστών, παρέστησαν σε μία λαμπρότατη λειτουργία προς τιμήν του Αγίου Μαξίμου του Γραικού.
- Τη λειτουργία ετέλεσε ο Επίσκοπος παρά τω Πατριάρχη Σέργιος, μετά των τριών Ελλήνων Μητροπολιτών και του Επισκόπου Αλεξίου[22]. Συγκινητική ηταν η στιγμή, κατά την οποία η μεγάλη ομάδα των Ελλήνων ιεροψαλτών πλησίασε ακριβώς μπροστά στη Λάρνακα του Αγίου Μαξίμου του Γραικού και έψαλλε ωραιότατες μελωδίες. Με δάκρυα στα μάτια όλοι οι Έλληνες κληρικοί και λαϊκοί γονυπέτησαν και φίλησαν τα άγια λείψανα του μεγάλου Έλληνα σοφού, πού εμαρτύρησε στη μακρινή Ρωσσία, παρ΄ όλο ότι ηταν ο φωτιστής τους.
- Κατά την επίσκεψη της ελληνικής αποστολής στην μεγάλη αίθουσα-μουσείο της Θεολογικής Ακαδημίας στο Ζαγκόρσκ. Σε πρώτο πλάνο ο Αρχιμανδρίτης κ. Εφραίμ και ο Μητροπολίτης Άρτης κ.κ. Ιγνάτιος.
- Μετά το τέλος της λειτουργίας και τη συγκινητική απόδοση τιμής στα λείψανα του Μαξίμου του Γραικού, πλησίασαν Έλληνες και Ρώσσοι τον τόπο του τάφου του Μαξίμου στη βορειοδυτική γωνία του Ναού του Αγίου Πνεύματος, και ο Διευθυντής της Θεολογικής Ακαδημίας τους ξενάγησε στις αίθουσες της Ακαδημίας και στο εκεί ευρισκόμενο μεγάλο χριστιανικό μουσείο. Τις επισκέψεις αυτές τις ακολούθησε ένα επίσημο γεύμα στη μεγάλη Τράπεζα του Μοναστηρίου, όπου προσεφέρθησαν ποικίλα και εύγευστα φαγητά, παραδοσιακά ποτά και εντυπωσιακά επιδόρπια.
Σημειώσεις:
18. Εφημ. «Η Πρωϊνή», Τετάρτη 1η Οκτωβρίου 1997, σ. 5
19. Εγκωμιαστικός Λόγος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, Άγιον Όρος 11-9-1997.
20. «Αρτηνή Ευθήνη», όπ.π., Άρτα 1996.
21. Δυστυχώς δεν παρέστησαν, ως ώφειλαν, επίσημοι της Άρτας και τούτο σχολιάσθηκε στη Ρωσσία και στην Ελλάδα δυσμενώς. Απουσίαζαν οι Βουλευτές της Άρτας, ο Νομάρχης, ο Δήμαρχος και οι εκπρώσοποι επιστημονικών, οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών συλλόγων της Άρτας και δεν οργανώθηκε εκδρομή προσκυνήματος των ιερών λειψάνων και της Κάρας του Αγίου Μαξίμου του Γραικού στη Μόσχα.
22. Οι δύο αυτοί ανώτατοι κληρικοί της Ρωσσίας, ο Σέργιος και ο Αλέξιος, προαλείφοντο τότε ως διάδοχοι για τον Πατριαρχικό Θρόνο της Ρωσσίας πλήν όμως τελικά εξελεγη ως Πατριάρχης Μόσχας και Πάσης Ρωσσίας έτερος ήτοι ο νυν κ.κ. Κύριλλος.
πηγή: Κωνσταντίνου Α. Τσιλιγιάννη, Χρονικό της ανακαλύψεως του τάφου, της ανακομιδής στη Ρωσσία και της μετακομιδής στην Ελλάδα των ιερών λειψάνων του Αγίου Μαξίμου του Γραικού, ως και η Ιερά Ακολουθία της Μετακομιδής, Άγιον Όρος 2009, ISBN: 978-960-91668-9-8