Οικ. Πατριάρχης: “Ας μάθουν οι Τούρκοι τι έγινε στην Ίμβρο”
15.11.2012
H τουρκική κοινή γνώμη πρέπει να αναγνωρίσει τις αδικίες που διαπράχθηκαν εις βάρος Ελλήνων στην Ίμβρο, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, λέει ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.
Ο προκαθήμενος του Οικουμενικού Θρόνου σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η τουρκική κοινωνία δεν έχει ενημερωθεί σχετικά με τη σκληρότητα που σημειώθηκε στο νησί στο παρελθόν, λόγω των περιορισμένων ευκαιριών για πληροφόρηση.
«Η τουρκική κοινή γνώμη πρέπει να αναγνωρίσει τις αδικίες που υπέστησαν οι Έλληνες στην Ίμβρο τη δεκαετία του 1960», επισήμανε ο Παναγιότατος στις 12 Νοεμβρίου, κατά την παρουσίαση ενός βιβλίου για την ελληνική κοινότητα του νησιού, και πρόσθεσε: «Η Ίμβρος θα μπορούσε να είναι μια γέφυρα ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα, αλλά ήταν κατανοητή μόνο ως μια απειλή για την Τουρκία. Με την προσέγγιση αυτή, η Ρωμέικη μειονότητα, που κυρίως ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία στο νησί, αναγκάστηκε να μεταναστεύσει από εκεί».
Χτίσιμο φυλακής στο νησί
Σύμφωνα με τη Feryal Tansuğ, ιστορικό στο Πανεπιστήμιο Bahcesehir της Κωνσταντινούπολης, και συγγραφέα του βιβλίου “Imroz Rumları” (Ρωμιοί της Ίμβρου), οι μη-μουσουλμάνοι κάτοικοι του νησιού στοχοποιήθηκαν ως μέρος μιας επίσημης πολιτικής που περιελάμβανε ένα πρόγραμμα ίδρυσης μιας φυλακής στο νησί και της άδειας στους κρατουμένους να περιφέρονται ελεύθερα και να παρενοχλούν τους ντόπιους.
“Το 1960, υπήρχαν περίπου 6.000 Ρωμιοί στου νησί, και ο αριθμός τους είναι μόλις 300 τώρα”, δήλωσε η κ. Tansuğ στη Hürriyet Daily News.
Το βιβλίο αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη ακαδημαϊκή μελέτη που συγγράφεται στην τουρκική γλώσσα για την ελληνική μειονότητα του νησιού. “Υπάρχει μια έλλειψη ακαδημαϊκών μελετών για ένα τόσο σημαντικό θέμα. Όταν μιλάμε για Ρωμιούς της Τουρκίας, μόνο αυτούς της Κωνσταντινούπολη, της Καππαδοκίας και του Πόντου θυμόμαστε. Όμως η Ίμβρος έχει ξεχαστεί και δεν είναι μια υπόθεση που μπορεί να αγνοηθεί », δήλωσε η κ. Tansuğ.
Η Tansuğ χρησιμοποίησε στο βιβλίο τον τίτλο “Ίμβρος”, δηλαδή το Ελληνικό όνομα της νήσου, που έχει ιστορία 5.000 ετών και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται από τους ντόπιους, σε αντίθεση με «Gökçeada”, το οποίο δόθηκε από την τουρκική κυβέρνηση το 1970!
Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε επίσης την ελπίδα για το μέλλον: “Ακόμη και αν έχει μια διαφορετική δημογραφία τώρα, εμείς θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την Ίμβρο, ώστε να καταστεί ένα νησί όπου οι άνθρωποι ζουν ευτυχισμένοι».
(Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από το άρθρο της Hürriyet Daily News, στην ηλεκτρονική έκδοση: www.hurriyetdailynews.com)