Η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης για τους Μετανάστες
08.02.2013
Μια ακόμη σημαντική εκκλησιαστική προσπάθεια έλαβε χώρα, στην Κρήτη αυτή τη φορά, στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος. Συγκεκριμένα, η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Μεταναστευτικού Δικαίου, ΙΜΕΔ, διοργάνωσε το πρωΐ της Τρίτης 5 Φεβρουαρίου 2013 Ενημερωτική Ημερίδα με θέμα: «Συμβούλια Ένταξης Μεταναστών, ΣΕΜ: Ένας Νέος Καλλικρατικός Θεσμός για την Κοινωνική Ένταξη των Νομίμων Μεταναστών (Ν. 3852/2010, Άρθρο 78)».
Όπως μας πληροφορεί το σχετικό δελτίο Τύπου της Ακαδημίας, η Ημερίδα αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης δραστηριοποίησης και συμβολής της Ακαδημίας σε σημαντικά κοινωνικά θέματα του τόπου. Παράλληλα, φανερώνει τη διάθεσή της να συμβάλει έμπρακτα και στο μέτρο των δυνατοτήτων της, αφ’ ενός μεν στην διαδικασία ομαλής ένταξης των νομίμων μεταναστών, ομογενών και παλιννοστούντων και αλλοδαπών, που διαβιούν, εργάζονται και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, και αφ’ ετέρου στην ενίσχυση της ευρύτερης κοινωνικής συνοχής σε περιόδους έντονης οικονομικής, κοινωνικής και αξιακής κρίσης και αποδόμησης, όπως η περίοδος, που διανύουμε.
Βασικός στόχος της Ημερίδας ήταν η ενημέρωση των τοπικών αυτοδιοικητικών θεσμών και οργάνων (Δήμων κ.ά.), λοιπών φορέων και συλλόγων της περιοχής για τα ΣΕΜ, τους στόχους, τους τομείς δράσης και το νομικό πλαίσιο λειτουργίας τους, που τα διέπει, καθώς επίσης και τους τρόπους εφαρμογής στην πράξη των σχετικών προνοιών και δυνατοτήτων του Νόμου 3852/2010.
Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μεταναστευτικού Δικαίου, Δικηγόρος κ. Ιωάννης Π. Αλαβάνος, ο Συνεργάτης του, κ. Μιλτιάδης Τσεκούρας και η κ. Ευαγγελία Ζησοπούλου, Δημοτική Υπάλληλος Δομοκού Φθιώτιδας, ενώ συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Δρ. Βασίλειος Θ. Μεϊχανετσίδης, Επιστημονικός Συνεργάτης της ΟΑΚ.
Στις εισηγήσεις τους οι ομιλητές παρουσίασαν τις σύγχρονες όψεις της μεταναστευτικής πολιτικής, τις διαδικασίες κοινωνικής ένταξης των μεταναστών στη Χώρα – μέσω των ΣΕΜ – τα πραγματικά και δυνητικά οφέλη της τοπικής κοινωνίας από την ένταξή τους, καθώς επίσης και τα διάφορα σχέδια δράσης και τις καλές πρακτικές ένταξης μεταναστών, ομογενών, παλιννοστούντων και αλλοδαπών με απώτερο σκοπό την ομαλότερη προσαρμογή και ενεργοποίηση των οικονομικών μεταναστών, των ομογενών και των αλλοδαπών στις τοπικές κοινωνίες, τη διασφάλιση της εσωτερικής ειρήνης και την ενίσχυση της ευρύτερης κοινωνικής συνοχής.
Το ΙΜΕΔ, έχοντας μελετήσει την αντίστοιχη ευρωπαϊκή εμπειρία και τις καλές πρακτικές κοινωνικής ένταξης των Μεταναστών από ανάλογες περιπτώσεις Χωρών της Δυτικής Ευρώπης (π.χ. Γερμανία, Γαλλία κ.α.), πρότεινε σειρά τρόπων και πρακτικών με σκοπό την αποτελεσματικότερη και ευχερέστερη ένταξη των νομίμων μεταναστών, των ομογενών και παλιννοστούντων και γενικά των αλλοδαπών στις τοπικές κοινωνίες.
Τα ΣΕΜ καθιερώθηκαν με το άρθρο 78 Ν.3852/2010 και συστάθηκαν έκτοτε σε πολλούς δήμους της Χώρας με στόχο την ανάπτυξη δράσεων ένταξης των νομίμων μεταναστών και εν γένει των αλλοδαπών στις τοπικές κοινωνίες, αλλά και την ευαισθητοποίηση των ημεδαπών φορέων, αλλά και των Ελλήνων πολιτών σχετικά με την αναγκαιότητα και τα οφέλη ομαλής ένταξής τους. Οι τομείς, στους οποίους τα ΣΕΜ δραστηριοποιούνται και παρεμβαίνουν είναι η εργασία, η εκπαίδευση, η υγεία, η στέγαση, το εμπόριο και η οικονομική δραστηριότητα, οι πολιτιστικές δραστηριότητες των ομάδων αυτών και άλλα παρόμοια ζητήματα.
Την έναρξη της Ημερίδας κήρυξε ο Πρόεδρος της ΟΑΚ, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισσάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ενώ σύντομο χαιρετισμό-καλωσόρισμα απηύθυνε η Επιστημονική Συνεργάτις της ΟΑΚ κ. Εμμανουέλα Λαρεντζάκη. Την Ημερίδα παρακολούθησαν εκπρόσωποι Δήμων, Φορέων και Συλλόγων, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Πλατανιά κ. Αθανάσιος Χηνόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Αποκορώνου κ. Στυλιανός Μιχελάκης, η Περιφερειακή Σύμβουλος ΠΕ Χανίων κ. Μαρία Τζανακάκη ως εκπρόσωπος του Αντι-Περιφερειάρχη κ. Απ. Βουλγαράκη, εκπρόσωπος του Δήμου Κισσάμου, η Επίτιμη Πρόξενος της Φιλλανδίας στα Χανιά κ. Inge-Maj Lassfolk-Tsontos, ο Πρόεδρος των Ομογενών Βορείου Ηπείρου κ. Νικόλαος Αγόρας, καθώς και εκπρόσωποι Μεταναστών και Συλλόγων Αλλοδαπών της Δυτικής Κρήτης.